16 August

(Shqip) Pëlhura kompjuterike mund të transformojë çdo copë veshjeje në një gjurmues fitnesi

(Shqip)
Teknologjia e re nga Harvardi premton të bëjë këtë lloj matjeje edhe më të saktë dhe gjithgjendshme. Një ekip studiuesish në Institutin Wyss të Harvardit për Inxhinierinë e Biologjike kanë zhvilluar një sensor të shtrirë me bazë pëlhurash që mund të zbulojë dhe transmetojë të dhëna në një gamë të gjerë të lëvizjes njerëzore.

06 July

(Shqip) Dritaret që funksionojnë si panele diellore

(Shqip)
Një startup i ri me misionin e bërjes së ndërtesave moderne “energy neutral” (te krijojnë vetë energjinë që përdorin) , ka veshur zyrat qëndrore të një banke në Hollandë me dritaret e para gjeneruese te energjisë elektrike nga dielli , plotësisht transparente.

03 July

(Shqip) Ekzoskeletë “të zgjuar” që mësojnë nga hapat tuaj

(Shqip)
Ecja me ndihmën e ekzoskelteve po bëhet gjithnjë e më e “zgjuar”. Një algoritëm i ri për një ekzoskelet përdor feedback të marrë direkt nga përdoruesi për të personalizuar asistencën që i ofrohet. Paisja “vishet” në kërcinj dhe në shputa dhe ushtron forcë në kyçet dhe gishtat e këmbës.
Në eksperimentet me 11 persona , algoritmit në fjalë ju desh rreth një orë për të bërë optimizimin e ekzoskeletit , e më pas , bëri të mundur uljen e energjisë që pjesëmarrësve i duhej për të ecur me mesatarisht 24%.